Beukenboom

22 december

Een geduldige doorzetter

De beuk is één van onze oudste boomsoorten. In het volksleven was de boom vooral het symbool van voorspoed.

Een beukeblad waar een T op stond, beschutte mens en dier. Dat was het teken van Thor, de dondergod. Bij de Germanen was de beuk als boom aan Freya ge­ wijd,de godin van het huwelijk. En nog steeds worden er veel hartjes en initialen van geliefden in de beukenschors gesneden.

De naam beuk is afgeleid van Boe of Beoce en betekent zowel boek als beuk. De oude priesters griften hun mededelingen in de schors van de beuk en op beukehouten plankjes.

Er bestaat een oud verhaal hoe het komt dat zoveel jonge beuken hun blad behouden tot er al weer nieuwe blaadjes te voorschijn komen. Er was namelijk eens een arme hongerige man die een ver­bond met de duivel sloot. De dui­vel zou de man zoveel geld geven als hij maar hebben wilde en in ruil daarvoor zou de man zijn ziel geven zodra de beuk geen blad meer droeg. De beuk was tot die tijd altijd de eerste boom geweest die zijn blad liet vallen. Toen het dan ook najaar werd begon de man angst te krijgen en hij bad God om hulp.

Het najaar kwam maar het blad viel niet af. De duivel probeerde van alles om het blad van de boom te krijgen. Hij joeg zelfs sneeuwstormen en hagel door de takken, maar niets hielp. Toen uit­eindelijk de oude blaadjes naar beneden dwarrelden en de duivel verheugd kwam kijken, zag hij tot zijn ontzetting dat alweer kleine tere blaadjes de oude hadden ver­vangen.

Is de beukenboom je levensboom dan ben je een geduldige doorzet­ter.

Als beuk ben je vaak koning van je eigen domein. Rustig wacht je je kans af en in de schaduw van an­dere bereid je je voor op wat gaat komen.Je hebt veel doorzettings­vermogen en geduld. Jouw tijd komt wel, daar bij je van over­ tuigd. Als het moment dan is aan­gebroken om voor het licht te tre­den, ken je geen plankenkoorts . Met flair pik je je nieuwe rol op en daarmee oogst je veel applaus.Je wil echter nog wel eens de lessen van het verleden vergeten, omdat je teveel bent gefixeerd op het he­den en de toekomst

Klik hier om terug te gaan