Lindeboom

13 september t/m 22 september

Een creatieve dromer.

Zowel voor de Slaven als voor de Germanen was de linde een heilige boom. Bij de Germanen was de linde aan Freya gewijd. Zij was niet alleen de godin van de vruchtbaarheid, maar ook van huiselijk geluk, rust en vrede. De linde was een beschermboom en men plantte lindes voor huizen, boerderijen en ook op dorpspleinen, bij bronnen en kerken. Karel de Grote heeft zelfs opdracht gegeven om in ieder dorp een linde te planten. Zo sterk was het geloof in de bescherming van de linde. Met de komst van het christendom werd de linde gewijd aan Maria.

Net als onder de eik werd onder de linde recht gesproken. Vlak bij de Universiteit Twente vinden wij nog de overblijfselen van Driener Horst of Veemlinde. Volgens de overlevering vonden onder deze linde de nachtelijke rechtsplegingen van het Veemgericht plaats.

Lindebomen kunnen een eerbiedwaardige leeftijd bereiken. Zo is de linde van Sambeek ruim 800 jaar en daarmee de oudste boom van Nederland. Daarom worden zij vaak als herdenkingsboom ge-plaatst. Veel plaatsen in Nederland hebben een linde als Oranjeboom. Een boom ter herdenking van een feestelijke gebeurtenis in ons koningshuis. In tal van sprookjes en sagen speelt de lindeboom als zegenrijk oord, als grote helper van de mens ook een belangrijke rol. In sommige streken werden hu-welijken onder een lindeboom gesloten en ter bekrachtiging van de overeenkomst moesten bruid en bruidegom hun duimen tegen de boom drukken.

Is de linde je levensboom dan ben je een creatieve dromer.

Je houdt van dromen, want je hebt een levendige fantasie. Ook ben je heel creatief en breng je anderen vaak op nieuwe idee├źn. Tegelijk ben je kwetsbaar en dat maakt je vertederend. Was er maar niet die harde werkelijkheid, want jij blijft graag de wereld zien door de wondermooie bril van je dromen.

Klik hier om terug te gaan