Pijnboom (Den)

19 februari t/m 28 februari

Een wijze practicus.

In het volksgeloof staat de den bekend als een spookboom. Dennenbossen werden gevreesd. Was in het voorjaar de grond soms niet geel van zwavelregen, een duivels product? En bewezen de hek-senbezems in de oude bomen niet, dat daar de heksen 's nachts vergaderden? In de oude bomen woonden bovendien de boomgeesten en bij storm kon je ze horen steunen en klagen. Bij de Grieken stond de den veel beter aangeschreven. Daar is hij aan Bacchus gewijd. Een dennenappel versierde als symbool van vruchtbaarheid dikwijls de Bacchusstaf.

Volgens een oud bijbels verhaal was het kruis van Christus van dennenhout gemaakt. Ter herinnering aan de kruisiging staan de takken van de den rondom de stam op gelijke hoogte, zodat er telkens kruisen ontstaan. In Japan is de den ook een zeer geziene boom. Hoe vergroeider de boom is, hoe meer hij daar doet denken aan krachtige ouderdom. Bij de tempels staan dennen die daarom speciaal in zulke grillige vormen gesnoeid zijn. Bij kasteel Het Nijenhuis in Diepenheim staat de "muziek-den". Het verhaal wil dat het personeel van het kasteel de kruin vroeger vol hoorntjes hing en dat de wind dan een toeterende herrie veroorzaakte.

Is de den je levensboom dan ben je een wijze practicus.

Alleen maar positieve karaktertrekken voor de den: ijverig, intelligent, behulpzaam, vriendelijk en soci-aal. Je bent praktisch ingesteld en houdt rekening met de toekomst. eigenlijk zit je akelig goed in elkaar, want je slaagt er vaak in om de juiste balans te vinden tussen gevoel en verstand. Daarom wordt je levensboom "vader der wijsheid" genoemd.

Klik hier om terug te gaan