Treurwilg

01 maart t/m 10 maart

Een flexibele durfal.

Een typische heksenboom was in het volksgeloof ook de wilg. De wilgen, speciaal de geknotte wil-gen, hebben grillige vormen, die er In de schemer angstaanjagend uitzien. Vaak zijn de stammen hol en is de schors gescheurd. Dan fluit de wind er doorheen en steunt en kraakt de boom. In de avond-schemering ziet men bovendien vaak blauwe lichtjes langs de stam. Deze "hellevonken" worden ver-oorzaakt door de honingzwam, die op het rottende hout leeft. Voor de Germanen was de wilg dan ook het symbool van de dood. Heksen rustten er graag in uit of vergaderden in de kruinen. Hun ko-ningin droeg een wilgentak als scepter.

Volgens het volksverhaal bracht Jezus zijn laatste nacht door onder een wilgenboom. Van droefheid liet deze voortaan zijn takken hangen. Zo ontstond de treurwilg. Niet alle volken kennen de angst voor de wilg. Bij de Japanners was het juist weer een zeer gerespecteerde boom. Bij een Japans afscheid staan er in de bloemenvaas een paar takken van de treurwilg. In één ervan is een lus gemaakt, zodat zich een cirkeltje in de twijg vormt. Dit symboliseert de wens van de achterblijvenden, dat de vertrek-kende veilig zal terugkeren. In de volksgeneeskunde kende men de wilg ook positieve krachten toe. Het was een probaat middel tegen verkoudheid. Je moest daarvoor wel 72 keer rond de boom lopen onder het uitroepen van de volgende tekst: "Goedemorgen olde, ik geef oe de kolde". Acetylsalicyl, een belangrijk bestanddeel van ons aspirientje, wordt eveneens gewonnen uit wilgenbast.

Is de wilg je levensboom dan ben je een flexibele durfal.

je bent zeer flexibel en tolerant. Je voelt je zowel bij een koningin als bij een zwerver thuis. Dromen zijn voor jou net zo belangrijk als rationele zaken. Op het eerste gezicht gewone dingen kunnen jou soms in vervoering brengen. Je hebt een groot inlevingsvermogen en bent niet bang voor de dood Je neemt soms veel risico, maar onder extreme omstandigheden bewaar jij je kalmte. Praktisch ingestel-de wilgen doen soms grote ontdekkinken waarmee zij hun dromen realiseren.

Klik hier om terug te gaan